Ik wil dood…

Laatst gewijzigd op:

We voelen ons allemaal weleens somber. Maar wat als dat sombere gevoel heel lang aanhoudt en je geen uitweg meer ziet? Wat als je nadenkt over zelfmoord?

Erover praten helpt

Als je in de put zit en niet meer weet hoe je verder moet, is het goed om erover te praten. Ook al is dat nog zo moeilijk. Je zult zien dat het fijn is om je hart te luchten. Je staat er niet alleen voor.

Zoek iemand die je vertrouwt zoals een vriend, vriendin, iemand uit je familie, of iemand van school. Je kunt ook praten met een onbekend persoon, bijvoorbeeld met iemand van De Kindertelefoon (0800-0432) of 113.nl (0900-0113). Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450. Als je nog niet durft te praten, kun je ook met hen chatten.

Ik praat liever met een specialist

Als je liever een aantal keer met dezelfde persoon over je gevoelens wilt praten, maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren.

Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Dat betekent dat ze niets mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werk.

Kijk ook eens bij:

Soms ben je zo somber dat je niet meer weet hoe je verder moet met je leven. Praten over je ‘ik wil dood’-gedachten helpt, hoe moeilijk dat ook is. Bij wie kun je hulp zoeken als je denkt aan zelfmoord?
Jongerencontent
B1
Jongeren (12-18)
Puber 13 t/m 16Puber 17 t/m 18Zelfmoordgedachten