Gezond gewicht

Laatst gewijzigd op:

Een maatje meer of minder is niet erg, maar het is natuurlijk niet goed als je veel te dik of juist veel te dun bent. Heb jij een gezond gewicht?

BMI: Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een gemakkelijke manier om uit te zoeken of je een gezond gewicht hebt. Je hebt een gezond BMI als de verhouding tussen je lengte en je gewicht klopt. Je kunt je eigen BMI berekenen op Voedingscentrum.nl. Op deze pagina vind je ook een tabel voor je middelomtrek.

Je gewicht tijdens de puberteit

Houd er rekening mee dat je in de puberteit nog volop in de groei bent. Hierdoor kan je gewicht erg schommelen en je BMI kan dus ook vaak veranderen.

Weet wat je eet

Het is een cliché, maar je bent wat je eet. Probeer daarom gezond te eten. Soms wat snoepen is niet erg, maar zoals een ander cliché luidt: doe het met mate.

Gewichtsproblemen

Ook de manier waarop je over jezelf denkt, kan invloed hebben op je gewicht. Ben je bijvoorbeeld niet tevreden over je gewicht en probeer je alles te doen om af te vallen? Of kun je jezelf soms niet in de hand houden en eet je dan de hele kast leeg? Misschien heb je dan een eetprobleem.

Tijdens de puberteit ben je volop in de groei, hierdoor kun je gewicht schommelen of snel veranderen. Hoe ontdek je of jouw gewicht gezond is?
Jongerencontent
B1
Jongeren (12-18)
Puber 13 t/m 16Puber 17 t/m 18Lichamelijke klachten en verschijnselenLichaamsgewicht